top of page
Foto del escritorMontse

Què ens causa estrés i què podem fer al respecte

L’estrès és una reacció molt habitual per a la majoria de nosaltres. Tots la patim de tant en tant i, potser, fins i tot més sovint del que ens agradaria.

Quin és l'origen de l’estrès? Quan ens trobem davant d'una situació avaluem dos aspectes:

– Quines són les habilitats, coneixements i estratègies necessàries per fer-li front.

– Quines són les habilitats, coneixements i estratègies de que disposem.

Si el resultat d'aquesta avaluació està al nostre favor, cap problema. Ara bé, si pel contrari considerem que no tenim les habilitats, els coneixements o les estratègies necessàries per resoldre exitosament la situació, és molt possible que comencem a experimentar estrès.

L’estrès no és necessàriament negatiu. De fet, una mica d’estrès pot ser necessari per mantenir-nos actius i desperts, així com també pot actuar com a motor de canvi tot motivant-nos i donant-nos força per prendre acció. No obstant, quan l’estrès està present a les nostres vides més del que ens agradaria, amb una intensitat major de la que podem (o estem disposats a) suportar, o durant un període de temps llarg, és quan esdevé un problema.

Com podem saber quin grau d’estrès és l'òptim? Aquesta qüestió varia de persona a persona. Malgrat però, una resposta genèrica seria la següent: el grau d’estrès comença a esdevenir negatiu quan comencem a experimentar conseqüències negatives. I quines són aquestes? Els efectes negatius de l’estrès poden ser tant físics (mal de cap, problemes intestinals, esgotament, insomni,...), com emocionals (esgotament mental, ansietat, neguit, tristesa, sensació de no poder parar en cap moment...).

Què hi podem fer per reduir l’estrès? El primer pas és reconèixer què ens fa sentir estressats. En alguns casos la raó és molt evident; en d'altres caldrà que tinguem en compte diferents hipòtesis i estiguem atents a situacions futures.

Un cop hem esbrinat quina és la raó per la qual ens estressem, podem començar a aplicar estratègies o tècniques que ens puguin ajudar a gestionar la situació i, a la vegada, a reduir les conseqüències perjudicials de l’estrès. Aquestes estratègies poden ser: demanar ajuda, delegar, practicar tècniques de relaxació, prendre’ns uns minuts de descans, examinar la situació des d’un altre punt de vista... Les possibilitats són gairebé infinites.

Cal tenir en compte que és possible que al principi no experimentem resultats ràpidament. Malgrat però, amb l’experiència anirem aprenent quines estratègies ens resulten més beneficioses i podrem aplicar-les de manera més efectiva.



67 visualizaciones0 comentarios

コメント


bottom of page